1 op 1

De transitie naar aardgasvrij voor elk huis, gebouw en buurt in je gemeente vraagt veel van jou, jouw organisatie en elke (aanstaande) inwoner. Het verse regeerakkoord kondigt verdere verhogingen van de aardgas belasting aan en verlaging van de elektriciteit belasting. Daarom wordt de saldering regeling elektra vervangen voor een teruglever vergoeding.

Om het allemaal voor jou op een rij te zetten heb ik dit ebook “Aardgasvrij, en hoe nu verder?” vanuit de wethouder geschreven. Maar ik doe meer om jou en andere betrokkenen te helpen.

Wethouders Molenwaard Frank Meerkerk en Kees Boender

Begin nu

Leer van eerdere transities in Nederland. Werk samen met de netbeheerders en hun langetermijnplanning. Bied gemeentelijke garanties voor de benodigde investeringen aan gebouweigenaren of faciliteer hen en wijs de weg.

Begin nu al alle budgetten voor gebieden, gebouwen en gebruikers intern onderling anders te verbinden. Dit werkt het beste aan het begin van een nieuwe raadsperiode, door het op te nemen in het coalitiecontract. Maar het op één na beste moment is nu.

Pak het systematisch aan

Bepaal een duidelijke hiërarchie van beslissingen en neem die op in de gemeentelijke plannen die het college en de gemeenteraad moeten goedkeuren. Dat levert transparantie en inzicht. Deel ze daartoe in naar buurt, basisgebouw, inbouw en inrichting van gebouwen. Daarmee maak je meteen duidelijk wie betrokken moet zijn bij de invulling en welke randvoorwaarden je vooraf moet stellen.

Je loopt risico’s

  • Hoe krijg je iedereen op één lijn?
  • Hoe overleef je een transitie die een veelvoud van je bestuur termijn beslaat?
  • Hoe zorg je dat je niet struikelt maar je juist zelf profileert met dit ambitieuze project?
  • Hoe houd je het overzicht?
  • Waar haal je het geld vandaan?

Overhandiging aan Cora-Yfke Sikkema, wethouder Haarlem

Ik kom je graag helpen

Volg de zeven acties en de bonusactie uit het e-boek en zet de eerste stap om jouw gemeente aardgasvrij te maken. Ik wil je daar graag bij helpen. In een persoonlijk kennismakingsgesprek werken we samen verder aan jouw aardgasvrije gemeente.

Leg al je lokale uitdagingen aan me voor in de ambtelijke, politieke en maatschappelijke wereld. Tegelijk met deze energie transitie hebben de grondstoffen en sociale uitdagingen ook hun invloed hierop. Je krijgt praktische tools om de acties uit mijn boek direct te implementeren in je politieke leven en je ambtelijke organisatie.

Maak meteen een afspraak

Vul nu het formulier in en maak een vrijblijvende afspraak waarin je je vragen beantwoord krijgt. Of zie voor meer mogelijkheden https://opengebieden.nl/contact/.

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]