Gebouwaanpassing voor gezinnen en gebruikers – huiseigenaren en VvE’s

Laat voor de gebouwaanpassing per type woning individuele businesscases maken om het persoonlijke effect te bepalen vóór het besluit; bepaal de investering, de waardestijging van het gebouw en het effect op de energierekening. Hoe kwantificeer je kwaliteit en comfort?

Laat per type woning individuele businesscases maken om het persoonlijke effect te bepalen vóór het besluitIs er eenmaal een warmtenet aangelegd, dan zijn de totale kosten nauwelijks hoger met twee keer zoveel aangesloten gebruikers op dezelfde leiding. Eerdere keuzes, omgevingsfactoren en kosten kunnen de haalbaarheid van bepaalde oplossingen beperken of juist vergroten. Hoe bied je gelijkwaardige keuzes? Zorg dat je budget hebt per buurt om burgers en bedrijven actief te betrekken. Dat helpt niet alleen voor draagvlak, maar kan ook nieuwe mogelijkheden ontsluiten. Daarnaast is het nog mogelijk dat de landelijke overheid kiest voor een uniform aansluit- en transporttarief voor de energievoorziening, ongeacht of dit is voor elektriciteit, warmte, gas en zelfs koude, opslag of uitwisseling.

Verenigingen van Eigenaren

Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) zijn als enige bevoegd om gebouwaanpassingen in appartementencomplexen goed te keuren. Alle bewoners moeten vervolgens aan de uitvoering bijdragen met hun eigen lening of hypotheek. Omdat de VvE zelf geen eigendom heeft, kan zij die lening nu niet ontvangen. Die wil een financiële instelling verlenen als er een onderpand is in de vorm van een gebouw. Vervolgens kunnen vele eigenaren van appartementen geen lening krijgen vanwege hun leeftijd, inkomen of gezondheid. Een lening op de woning in plaats van op de eigenaar is op dit moment nog niet mogelijk. De geldverstrekker zal veelal alle kosten van elke woninglening per hypotheekhouder berekenen, wat het relatief duur maakt. De gemeente kan hierbij de rol van garantieverlener vervullen voor de lening van het gebouw van de VvE, vergelijkbaar met de Nationale Hypotheekgarantie van de Rijksoverheid. De gemeente heeft dan zelfs een veel lager risico dan de Rijksoverheid, omdat pas van wanbetaling sprake is als alle eigenaren niet meer kunnen betalen. Een VvE kent namelijk collectieve aansprakelijkheid van haar leden.

Download mijn gratis e-book ‘Aardgasvrij en hoe nu verder’

Wil jij alles weten over alle stappen die je moet zetten in de overstap van het aardgas af? Download dan hier mijn gratis e-book.

Download hier: ‘Aardgasvrij en hoe nu verder’

Praat mee

Hoe zou jij kwaliteit en comfort laten kwantificeren? Deel het in het reactieveld.

No comments yet.

Geef een reactie