Gebouwaanpassing voor gezinnen en gebruikers – onderscheid in soorten warm water

Klachten van inwoners hebben invloed op het draagvlak voor jou als zichtbare leider van deze Aardgasvrij transitie. Het liefste heb je dat iedereen erop vooruitgaat, maar de publieke aandacht gaat juist altijd over die ene die een stap achteruit gaat. Daarom is het belangrijk om onderscheid te maken in soorten warm water.

Als iemand te lang moet wachten op warm water of lauw water krijgt voor douche, bad of de afwas is dat heel frustrerend. Bij professioneel gebruik in hotels zitten de installaties voor warm water altijd in de buurt van de kamer.

Elektrisch water opwarmen

Warm water moet, om legionella te voorkómen, tot minimaal 60 °C verwarmd zijn voordat het de warmwaterbron verlaat. In ongeveer een kwart van keukens thuis wordt tegenwoordig een Quooker of gelijkwaardig gemonteerd die elektrisch direct kokend water levert.

In de keuken is snelheid van warm water belangrijk, liefst zelfs kokend water. Elektriciteit kan kleine hoeveelheden water snel opwarmen, zo nodig tot kokend heet. Via het warmtenet werkt dit langzamer, maar kan de stroom water wel langer aanhouden voor grote hoeveelheden water, waarmee juist goed douches en baden te voorzien zijn. Ook het terugwinnen van energie is in dit geval veel makkelijker dan bij een keuken. Met dit onderscheid in soorten warm water zijn de bewoners optimaal te bedienen.

Veranderingen in huis

Gas wordt nu benut voor zowel het koken, het warme water als voor het verwarmen van de binnenruimten. Bij het verbranden van gas ontstaat CO2 en water. Dat leidt tot warme en vochtige keukens. Bij koken op elektra, zoals inductie of infrarood, is dit niet het geval. Nieuwe kookapparatuur en pannen voor elektrisch koken kosten geld. Niet elk huishouden heeft daar budget voor. Kortom uitdagingen genoeg!

Download mijn gratis e-book ‘Aardgasvrij en hoe nu verder’

Wil jij alles weten over alle stappen die je moet zetten in de overstap van het aardgas af? Download dan hier mijn gratis e-book.

Download hier: ‘Aardgasvrij en hoe nu verder

Praat mee

Wat is de invloed op gemeentelijke budgetten voor bijstandsgerechtigden en schuldhulpverlening? Welke hulp in de voorinvestering kun je verwachten van leveranciers, verhuurders en netbeheerders? Praat erover mee in het reactieveld.

No comments yet.

Geef een reactie